A.Zaremba foto
Ludza - senākā Latvijas pilsēta
Sestdiena, 2019. gada 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna
Ludza
Intermittent clouds
10°C
 
A A A

Picērija „Astotais Rajons” jeb stāsts par atgriešanos Ludzā

Laiks skrien ātri, un 2020. gada 11. aprīlī Ludzas picērija „Astotais Rajons” svinēs savu trešo dzimšanas dienu. Picērijas stāsts Ludzā nav iesācies nejauši. Tas ir atvedis uzņēmīgus Latgales cilvēkus, kuri savu laimi meklēja Rīgā un arī ārpus Latvijas robežām, atpakaļ uz dzimto vietu. „Astotais Rajons” ir stāsts par savām saknēm un vēlmi darīt to, kas patīk un padodas. Izbaudījuši galvaspilsētas dzīvi, brāļi Ēriks un Elmārs Malaki un Elmāra draudzene Agnese Pinčuka ir atgriezušies Latgalē, uzsākot paši savu uzņēmējdarbību un radot Ludzā mājīgu vietu, kur paēst gardu picu un atpūsties kopā ar draugiem, ziņo Vietējā Latgales avīze.

Brāļu dzimtā puse ir Ludza, bet Agnesei – Rēzekne. Rīgā nodzīvoti vairāki gadi, Elmārs pat divus gadus pabijis ārzemēs, meklējot laimi, ko tur tomēr neizdevies atrast, un atgriezies atpakaļ Rīgā. Bet, kad galvaspilsēta visiem esot jau pavisam apnikusi, radusies doma uzsākt ko savu.

Kā stāsta Agnese, tad Elmāram vienmēr ir paticis gatavot. Ideja par savas ēstuves atvēršanu visu galvās esot virmojusi jau krietnu laiku. Kā atzīst Elmārs, tad pirms ko uzsākt darīt, konkrētajā jomā ir jāpastrādā pašam, jo bez pieredzes būs grūti (Elmārs kādu laiku strādājis picērijā Rīgā).

Nākamā gada 11. aprīlī picērija svinēs trīs gadu jubileju. Neoficiālā dzimšanas diena gan ir jau agrāk svinama – 1. oktobrī (tieši tad, kad notiek mūsu saruna). Ēriks jau 2016. gada vasarā dzīvoja Ludzā, septembrī atbrauca Elmārs ar Agnesi. Oktobrī uzsākuši remontēt nopirkto ēku.

Telpas, kas varētu derēt topošajai picērijai, tika noskatītas jau labu laiku iepriekš, kad jaunieši dzīvoja Rīgā, – internetā ieraudzīja, apskatīja un nopirka. Ja ēka tika iegādāta par salīdzinoši lētu cenu, tad pēc tam tajā tika daudz ieguldīts – gan naudas, gan laika, gan darba. Brīžiem šķitis, ka no nulles pat būtu bijis labāk visu uzcelt. Kaut gan vienalga viss tika no jauna celts, palika tikai sienas – paši jauca nost, remontēja visu. Visus darbus, izņemot komunikāciju ievilkšanu, izdarīja paši ar draugu palīdzību, ģimeni.

Ludzāniešiem garšo picas

Agnese spilgti atceras picērijas atvēršanas dienu, kas izvērtās gluži citādāk, nekā viņa bija plānojusi. „Bijām domājuši, kā aizvadīsim pirmo darba dienu, ka varētu kaut ko uzdāvināt pašam pirmajam klientam vai pirmajiem 10 klientiem. Bet nekas no iecerētā neizdevās. Atnāca pirmie klienti, tad telefons bez apstājas sāka zvanīt, cilvēki nāk, nav laika vairs kaut ko padomāt,” stāsta Agnese.

Pirmais mēnesis esot paskrējis, bez apstājas strādājot, jo cilvēku interese par jauno picēriju esot bijusi liela. Interesants ir fakts, ka picas tika pasūtītas jau nākamajai dienai. „Mums bija saraksts, un mēs jau zinājām, kādas picas būs jācep rīt,” atceras Elmārs.

Kā tad radies picērijas nosaukums? Kādreiz te esot bijis tā sauktais „astotais veikals”, šis nosaukums tika iemūžināts mūsdienu ēstuvē.  „Tautā tā iegājās, ka tas ir astotā veikala rajons. Tad nu iedevām jaunu elpu un radījām picēriju „Astotais Rajons”,” stāsta Elmārs.

Picērijas piedāvājumā ir 32 picas. „Populāra pica ir „B.I.G.”, tajā ir daudz gaļas, mērces, var labi paēst. Pica ir sātīga, un tajā ir iekļautas gan pusdienas, gan vakariņas,” smejot saka Ēriks. Tāpat cilvēki, kuri paviesojas picērijā, bieži vien izvēlas picu „Ludzas”, pat nepaskatoties, kas ir šīs picas sastāvā. Galvenais esot – ja jau esi Ludzā, tad jānogaršo tieši šī pica. (Picu ēdienkartē ir atrodamas picas arī ar tādiem interesantiem nosaukumiem kā „Rasta – neparasta”, „Āķis lūpā”, „Asais Jezups”, „Aizdedze” u.c.)

Picērijas saimnieki atceras šīs vasaras īpašo pasūtījumu – 38 picas, kas bija jāizcep vienā reizē. Bija ieradušies ārzemju bruņoto spēku pārstāvji, kuriem Ludzas novadā notika mācības. Viņiem uz papīra lapas bija uzrakstīts, kādas picas konkrēti grib, un 38 picas tika saceptas pusotras stundas laikā.

Picērijā apmeklētājus gaida no otrdienas līdz ceturtdienai plkst. 11.00 – 21.00, piektdien un sestdien – plkst. 11.00 – 24.00, svētdiena plkst. 11.00 – 21.00. Pirmdienās un svētku dienās, tai skaitā Ludzas pilsētas svētku laikā, picērija ir slēgta apmeklētājiem, jo tās saimnieki arī grib atpūsties un izbaudīt brīvdienas kopā ar ģimeni.

Visi trīs – Agnese, Elmārs un Ēriks – picērijā ir atbildīgi par visu, tomēr katram ir arī savi pienākumi. Agnesei tās vairāk ir papīru lietas, dažādi organizatoriskie darbi. Elmārs ir galvenais pavārs, kurš gatavo picas un rada jaunas garšas, bet Ēriks ir atbildīgs par mūziku. Nākotnes ieceru esot daudz, tiekot apsvērta arī ideja par pasākumu rīkošanu picērijā.

Izveidojusies laba sadarbība ar pašvaldību

Kā atzīst uzņēmēji, tad sarežģītākais, uzsākot uzņēmējdarbību, esot tieši birokrātiskais aspekts, kad par katru nieku vajag rakstīt papīru un atdot attiecīgajai instancei, nākamais svarīgais posms, kas aizņēma daudz laika, bija ēkas remonts, labiekārtošana.

„Ludzā ir ļoti atsaucīga pašvaldība. Mūs kā labo piemēru vienmēr piemin, tā ir laba reklāma, kas piesaista arī klientus. Pašvaldība ļoti atbalsta uzņēmējus. Ludzas novada pašvaldības uzņēmējdarbības koordinators Jānis Romancāns visu laiku komunicē ar uzņēmējiem, piedāvā piedalīties dažādos pasākumos u.tml. Īpaši jāuzsver biznesa ideju konkurss „Esi uzņēmējs Ludzas novadā”. Uzsākot uzņēmējdarbību, arī mēs piedalījāmies tajā un saņēmām finansiālu atbalstu, lai iegādātos iekārtas,” stāsta Agnese, atklājot, ka tieši no pašvaldības nācis aicinājums piedalīties konkursā.

Tomēr pats svarīgākais, lai atvērtu savu uzņēmumu Ludzā, bija saņemtais finansējums no „Altum”. „Visi vēl dzīvojām Rīgā, es vasarā brīvajos brīžos rakstīju biznesa plānu. Bijām izlēmuši – tikko nauda tiek piešķirta, rakstām atlūgumus un dodamies uz Ludzu īstenot savu sapni,” stāsta Agnese, kura pirms tam strādāja aviokompānijā. Arī abiem brāļiem ir saistība ar aviāciju, ir strādājuši lidostā.

Ludzu pret Rīgu nemainītu

Ar ko picērijas saimniekiem saistās Ludza? Protams, te ir draugi, ģimene, pašu radīts uzņēmums, bet Ludzai piemīt arī savs īpašais šarms, kas spēj uzrunāt un noturēt tepat uz vietas. Kā atzīst uzņēmēji, tad Ludzā ir svaigs gaiss, skaista daba, klusums, tā kā brāļi ir makšķernieki, tad būtiska loma ir ezeru klātbūtnei. Sākumā jau esot bijis grūti pierast pie mazpilsētas ritma, kad neviens nekur nesteidzas, vakaros ir klusums, ielās neredz cilvēkus. Bet, kā atzīst Elmārs, tad tagad viņš vairs nespēj iedomāties savu dzīvi Rīgā, ja vajag galvaspilsētā atrasties vairākas dienas, tad pat kļūst apgrūtinoši, jo gribas atpakaļ pie Ludzas miera un klusuma.

Ludzas picērija, kā uzsver tās saimnieki, no citām ēstuvēm atšķiras ar kvalitāti, roku darbu (picu mīkla nav saldētā, bet pašu rokām gatavota, kas arī viens no kvalitātes rādītājiem). Tā kā paši te strādā, līdz ar to te ielikta arī sava sirds. Kā atzīst Ēriks, ja ir savs uzņēmums, tad tas tomēr uzliek pilnīgi citu atbildības sajūtu par paveikto darbu, proti, ja līdz darba dienas beigām palikušas dažas stundas, vienalga nevari atļauties slinkot, jo tas ir tavs uzņēmums. „Galvenais, lai klients ir apmierināts, lai kastē ir pica, nevis pankūka,” saka Ēriks.

Uzņēmējiem ir tuva latgaliešu valoda. Agnese picērijā uz plauktiem ir izkārtojusi savu grāmatu kolekciju, kurā atrodamas dažādas grāmatas latgaliešu valodā. Kamēr tiek gaidīta pica, ir iespēja ielūkoties latgaliešu autoru daiļradē. Brāļi atzīst, ka latgaliešu valoda ir viņu dzimtā valoda, bet picērijā latgalisko viņi negrib uzspiest mākslīgi. Ja klients atnāk un runā latgaliski, tad arī viņi ar prieku sarunājas latgaliešu valodā.

Jaunajiem uzņēmējiem, kuriem ir idejas, bet trūkst drosmes ķerties klāt savu sapņu realizēšanai, Ludzas picērijas īpašnieki novēl mēģināt darīt un nebaidīties, izmantot iespēju un startēt dažādos projektu konkursos, lai iegūtu finansējumu. Protams, jāatceras, ka savas uzņēmējdarbības uzsākšana nenozīmē to, ka tagad varēs vairāk atpūsties, tieši otrādi – tas uzliek vairāk pienākumu un atbildības. Un vēl – ļoti būtiski strādāt ne tikai naudas dēļ, bet arī tāpēc, ka konkrētā nodarbošanās patīk un interesē. Darbs ir jādara no sirds, tad viss iecerētais izdosies.

FAKTI

·       Picērija „Astotais Rajons” oficiāli dibināta 2017. gada 11. aprīlī.

·       Konkursā „Ludzas novada uzņēmēju gada balva 2017” SIA „8R” saņēma balvu nominācijā „Gada jaunais komersants”.

VIEDOKĻI

Jānis Romancāns, Ludzas novada pašvaldības uzņēmējdarbības koordinators: „Picērija „Astotais Rajons” ir viens no spilgtākajiem piemēriem, kad jauni cilvēki, ieguvuši zināšanas un pieredzi, atgriežas dzimtajā pilsētā. Izpērk telpas, kas uz to brīdi netika izmantotas vairāk kā 10 gadus, un izveido uzņēmumu, kas ne tikai nodrošina ienākumus īpašniekiem, bet arī

veido pilsētas tēlu un popularizē Ludzu visā Latgalē. Viņu picas ir baudījuši gan Saeimas deputāti, gan Latgales plānošanas reģiona vadība, „Altum” reģionālā vadība un daudzi citi pilsētas ciemiņi.

Ludzas novada pašvaldības vadība īpašu uzmanību pievērš uzņēmējdarbības attīstībai. Priekš uzņēmējiem ir izveidots konkurss „Esi uzņēmējs Ludzas novadā”, kur granta veidā tiek atbalstīti labākie no iesniegtajiem projektiem uzņēmējdarbībā. Pašvaldība nodrošina iespēju vietējiem uzņēmējiem piedalīties izstādēs „Uzņēmēju dienās” Daugavpilī, Rēzeknē. Topošie un jaunie uzņēmēji iesaistās „Biznesa inkubatora” piedāvātajās iespējās. Tiek organizētas tikšanās pie uzņēmējiem, uz kurām ierodas pašvaldības vadība, Latgales plānošanas reģiona pārstāvji, „Altum” pārstāvji, Darba devēju konfederācijas pārstāvji.

Ik gadu labākie Ludzas novada uzņēmēji tiek godināti un apbalvoti „Uzņēmēju ballē”. Dažādu uzņēmējiem aktuālo jautājumu risināšanai ir izveidota „Uzņēmēju konsultatīvā padome”. Tiek organizēti Ludzas novada uzņēmēju braucieni uz citām pilsētām un valstīm pieredzes apmaiņā. Šobrīd īpaša uzmanība ir pievērsta investoru piesaistei. Maksimāli operatīvi tiek veiktas visas nepieciešamās saskaņošanas, kas ir pašvaldības kompetencē.”

***

Jana Dukaļska, Ludzas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste: „Manuprāt, šis uzņēmums ir pozitīvs uzņēmējdarbības piemērs, šādas vietas mūsu pilsētā patiešām pietrūka. Uzņēmums darbojas jau vairākus gadus, turklāt – veiksmīgi. Bieži vien gadās, ka jauns uzņēmums nostrādā gadu, nav pieprasīts un kļūst nerentabls, bet šis nav tas gadījums.

Vai šis uzņēmums palīdz popularizēt Ludzu? Tā kā picērija „Astotais Rajons” ir uzņēmums ar savu stāstu, līdz ar to, manuprāt, jā! Stāsts par apņēmīgiem jauniešiem, kas atgriežas dzimtajā pilsētā, kur ir visas iespējas veidot veiksmīgu uzņēmējdarbību. Tas ir pluss ne vien pašiem, bet arī pilsētai, tās iedzīvotājiem, jauniešiem, arī tūrisma attīstībai mūsu novadā. Jaunais Ludzas reklāmas rullītis, kas sociālajos tīklos ir iemantojis lielu popularitāti un kuru ir noskatījušies teju 174 000 reizes, ir tapis kopā ar sadarbības partneriem, to skaitā arī ar „Astoto Rajonu”. Uzņēmēji piedalās un atbalsta dažādus pasākumus, piemēram, velobraucienu „Brīvs no atkarībām” un daudzus citus.

Uzņēmējus, realizējot savas biznesa idejas, aicinātu maksimāli izmantot visas atbalsta iespējas, kas tiek piedāvātas. Piemēram, pašvaldībā jau tradicionāli tiek rīkots uzņēmējdarbības konkurss „Esi uzņēmējs Ludzas novadā”. Tā ir lieliska iespēja iegūt papildu finansējumu savas idejas īstenošanai. Vēl viena būtiska lieta – visu vajag darīt ar mīlestību, tad tas noteikti atmaksāsies.”

***

Gunta Ločmele no Kārsavas novada Salnavas: „Picērijā valda mūsdienīga, alternatīva atmosfēra, bet tas nenozīmē, ka tur iegriežas tikai jaunieši. Cenas ir draudzīgas, daudzveidīgs un kvalitatīvs piedāvājums, kā arī neatkārtojama garša. Redzams, ka uzņēmums ir saimnieku un darbinieku sirdslieta. Jāpiebilst, ka jaunieši, kuri Ludzā atvēra šo picēriju, bija gana drosmīgi, lai pamestu labu darbu galvaspilsētā un uzsāka savu uzņēmējdarbību tepat Latgalē.

Salīdzinot citas Latgales vietas – ja Daugavpils vizītkarte ir klubs „Artilērijas Pagrabi”, Preiļos „Hasans”, Rēzeknē „Ausmeņa kebabs”, tad par Ludzas vizītkarti īsā laikā kļuvis „Astotais Rajons”.

Reizēm gan liekas, ka picērijai jāsāk domāt par plašākām telpām, bet tai ir savs šarms.

Tā noteikti nav tikai ēdināšanas iestāde, bet arī savdabīga kultūrvieta. Un, kā izrādās, arī ar manu labo apetīti mazā izmēra picu grūti pievarēt vienā piegājienā!”

 

Raksta autore: laikraksta „Vietējā Latgales Avīze” žurnāliste Inga Kaļva-Miņina

Publikācija sagatavota ar VRAA atbalstu projektā „Latgale – Latvijai un pasaulei. Vietējo jaundibināto pārtikas ražotāju, lauksaimnieku un tūrisma industrijas pārstāvju pieredze uzņēmējdarbības sākšanā”.

 

coloring.cool