Ludza - senākā Latvijas pilsēta
Trešdiena, 2020. gada 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana
Ludza
Cloudy
11°C
 
A A A

Netradicionālās kulinārijas konkurss Ludzā

Ēšana ir dzīves svarīga daļa, katrā ģimenē ir savas tradīcijas, iemīļotākās receptes, ēšanas rituāli. Tuvojas dažādi svētki un gribas savu ģimeni palutināt ar kādu interesantu un garšīgu kulinārijas izstrādājumu. Katrai saimniecei ir savas tradicionālās receptes, bet citai tās var būt pilnīgi jaunas un nezināmas – jauns var būt arī labi aizmirsts vecs! Arī internets mums piedāvā plašu informācijas loku šajā jomā.

29. oktobrī Ludzas tautas namā pulcējās konkursa “Netradicionālā kulinārija” interesantāko un oriģinālāko ēdienu recepšu autores, lai nodemonstrētu savu kulinārijas izgudrojumu un iepazītos ar citu saimnieču veikumu. Konkursa idejas autori un organizētājs ir Ludzas Invalīdu biedrība, bet mērķis vienkāršs – dalīties ar citiem savās interesantās receptēs.

Konkursa dalībnieču netradicionālās ēdienu receptes novērtēt bija aicināta kompetenta žūrija: Mārīte Lipska, pilsētā populāra kulinārijas izstrādājumu speciāliste, Eleonora Obrumāne, Ludzas novada Bērnu un jauniešu centra direktore un Vanda Žulina, Laikraksta “Ludzas zeme” korespondente.

Konkursa pretendentu vērtēšanai bija izstrādāti un sagatavoti arī savi kritēriji, pēc garšas, izskata, ieguldītā darba un laika un cenas – jo lētāk, jo labāk! Tāpēc receptē bija jānorāda, cik laika aizņem pagatavošana un apmēram cik maksā kulinārijas izstrādājuma sastāvdaļas.

Pirmā savu gaisīgo saldo izstrādājumu želejas torti ar ananāsiem žūrijas vērtējumam piedāvāja ludzāniete Natālija Lebedjeva. Tortes izgatavošanai nepieciešams saldais krējums, kefīrs, konservētie ananāsi bundžiņā, “Selgas” cepumi, cukurs un želatīns. Saldā ēdiena pašizmaksa pēc Natālijas aprēķiniem sastāda Ls 1.99, izgatavošanas laiks 15 minūtes.

Anna Kurjalova piedāvāja ļoti ātri pagatavojamo “Ekspres” kēksu. Tā pagatavošanai traukā ielej 150 gr. augu eļļas, 1 glāzi cukura, 3 olas. Visu samaisa un pievieno 0,5 l kefīra, skābu krējumu vai lauku rūgušpienu, 3 glāzes jeb 400 gr. miltu un tējkaroti dzeramās sodas. Masu sablenderē un lej divās kēksu formās. Kēksu pašizmaksa 0,68 santīmi. Ģimenē kēksu cep diezgan bieži. Annas kundze piedāvāja arī otru ēdienu jeb “pārgājienu” sviestmaizi, kas ir ļoti sātīga un ātri pagatavojama. Rupjmaizes riecienam vidū izspiež logu, kurā iesit pusi vai veselu olu un sacep.

Jevgēnija Kožemjaka klātesošo vērtējumam piedāvāja kēksu “Rudens”. Kēksa pagatavošanai Jevgēnija ņem divas bļodas. Katrā iesit pa 2 olām un pievieno 0,5 glāzes cukura, pēc garšas vaniļas cukuru, 200 gr. krējuma un 0,5 bundžiņas iebiezinātā piena, citrona miziņa, 2 glāzes miltu un vienā no bļodām pievieno kakao pulveri, kā arī cepamo pulveri. Visu saputo ar mikseri. Formā vispirms lej gaišo mīklas daļu un virsū brūno, cep vidēji 40 minūtes. Gatavo kēksu var pārliet ar izkausētu šokolādi. Izstrādājuma pašizmaksa virs diviem latiem.

Svetlana Muškina bija pagatavojusi savas ģimenes tradicionālo ēdienu pelmeņus. Bet lai pelmeņu gatavošana neaizņemtu daudz laika, Svetlanai ir savs oriģināls gatavošanas paņēmiens. Mīkla tiek gatavota tradicionāli no miltiem, ūdens un sāls, izrullēta plāksnē, kurai virsū liek sagatavoto maltas gaļas pildījumu ar garšvielām un sarullē. Verdošā ūdenī liek šīs ruletes sagrieztās šķēlītes un pasniedz karstas ar krējumu un zaļumiem.

Ludzāniete Glafira Oščenkova ir kaislīga makšķerniece, tāpēc savu iecienītāko ēdienu pagatavošanai izmanto nozvejotās zivis. Šoreiz viņai bija izdevies noķert līdaku un klātesošo vērtējumam viņa piedāvāja līdakas pastēti. Lai to pagatavotu, zivi notīra, izvāra sālsūdenī ar lauru lapām, attīra no asakām un samaļ, pievienojot apceptus sīpolus, zaļumus, puravus, garšvielas un olu, kā arī nedaudz majonēzes un viruma šķidruma. To pašu pastēti, tikai bez majonēzes var ļoti labi izmantot kā pildījumu rauga mīklas pīrādziņiem. Glafira ne īpaši mīl saldumus, tāpēc izgudrojusi cepumus ar sieru un desu. Mīklas pagatavošanai ņem 150 gr krējuma, 100 gr sasmalcināta margarīna, 3 olu dzeltenumus, 0,5 tējkarotes dzeramās sodas un tik daudz miltu, lai masa mīcot neliptu pie rokām. Mīklu izveltnē, griež trijstūrīšos, kuros ieliek nedaudz siera un desas un sarullē. Cepumu no ārpuses smērē ar olu un cep gaiši brūnus.

Olga Pavlovska bija pagatavojusi biezpiena sacepumu, kas ir gan gards, gan vienkārši pagatavojams. Nepieciešams 0,5 kg biezpiena, šķipsniņa sāls, cukurs un vaniļas cukurs pēc garšas, 2 olas, glāze mannas, var pievienot arī dažādus augļus un citas garšvielas pēc katra vēlmēm.

Žurnālā vai pavārgrāmatā izlasīta recepte ne vienmēr saglabājas saimnieces atmiņā, bet ja paša gatavotu kulinārijas izstrādājumu piedāvā nobaudīt un par to pastāsta konkrēts cilvēks, rodas paliekošas vērtības efekts. Konkursa dalībniecēm žūrija pateicās par uzdrīkstēšanos un Ludzas Invalīdu biedrībai par lielisko ideju. Uzdevums žūrijas komisijas locekļiem bija grūts, tomēr katra dalībniece saņēma kādu nomināciju: “Svētku recepte” – Jevgēnija Kožemjaka, “Lauku darbs” – Olga Pavlovska, “Izsmalcinātākais deserts” – Natālija Lebedjeva, “Visātrāk pagatavojamā recepte” – Anna Kurjalova, “Lētākā recepte” – Svetlana Muškina, “Netradicionālā recepte” – Glafira Oščenkova. Uzvarētāji saņema balvas no sponsora uzņēmēja Jāņa Romancāna, kā arī veicināšanas balvas no biedrības. “Ne glauna mašīna vai liela māja, bet gan zināšanas ir mūsu vērtība. Dalīsimies tajā,” aicināja Ludzas Invalīdu biedrības vadītāja Ilona Seņkova.

Dzidra Rudzīte

coloring.cool