Ludza - senākā Latvijas pilsēta
Pirmdiena, 2020. gada 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta
Ludza
Mostly cloudy
7°C
 
A A A

Ludzas Amatnieku centrs piesaka sevi TV3 raidījumā “Mūsdienu Latvijas garša” ar Ludzas kukņā gatavotajiem senajiem latgaliešu ēdieniem

IMG_6813eriksGaršas ekspedīcijas Mūsdienu Latvijas garša otrā sezona ir atkal ēterā. Šoreiz raidījumā piedalījās ari ludzānieši- Ēriks Kondrāts no Ludzas amatniekiem. Tāpat kā pirmajā tūrē, raidījumu ciklā piedalīsies deviņi pavāri no visas Latvijas, katrs gatavos kādu savu, īpašu ēdienu, bet speciāla komisija, kuras sastāvā ir šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš, eksperte Ilze Jurkāne un raidījuma vadītājs Ints Teterovskis vērtēs gan ēdienu, gan virtuves interjeru, gan apkalpošanu.

Ludzā filmēšana notika Amatnieku centra Latgaļu kukņā, kur amatnieku „virsaitis” Ēriks Kondrāts gatavoja latgaliešu seno ēdienu ar ceptiem jēra pautiem, kam klāt pasniedza burkānu, balto pupu un pastinaku sautējumu. Ēriks nav profesionāls pavārs, bet allaž ir interesējies par senajiem latgaļu ēdieniem, to gatavošanas tradīcijām, vēsturi. Tāpēc viņš ir amatnieku galvenais ēdienu gatavotājs, viņa jēra gaļas zupas, pelēkie zirņi, putras vienmēr labi garšo un ir sātīgi – kārtīgs latgaļu ēdiens. Taču raidījuma veidotāji izvēlējās ko neparastāku. Pirms konkursa ēdiena pasniegšanas Ēriks pacienāja viesus ar biezpiena saldo masu pildītu latgaļu krāsnī ceptu ķirbi. Šo recepti ieteica Ināra Mikažāne. Izejvielas ēdieniem nāca no mūsu pašu saimniecībām, varam droši teikt-tas bija īsts latgaliešu lauku ēdiens.

Ēriks uzsver, ka vēlējies vēlreiz pastāstīt Latvijai, ka ir tāda pilsēta Ludza pašā Latvijas austrumu pierobežā, ka te ir Amatnieku centrs, ka te ir daudz interesantu cilvēku, kuriem ir ko pastāstīt un ar ko lepoties, lietu, ko parādīt, stāstu ,ko izstāstīt. Izmantojot TV3 raidījumu, mēs pieteicām arī savu Latgalīšu kukņi. Var teikt, ka tās bija mūsu ugunskristības. Jau pavasarī ir iecere rīkot prasmju skolas, kur sanākušie cilvēki dalīsies dažādu ēdienu gatavošanas noslēpumos. Plānots, ka vienā no pirmajām nodarbībām amatnieku sadarbības partneri no Lietuvas rādīs meistarklasi lietuviešu nacionālā ēdiena -cepelīnu pagatavošanā.

„Visādā ziņā tiek darīts viss, lai Ludzas vārds izskanētu aizvien plašāk un arī uz mūsu reģionu brauktu tūristi!”stāstīja Ēriks Kondrāts.

Gaidīsim viesus Ludzā!

Raidījumu par Ludzā tapušo latgaliešu ēdienu – cepti auna pauti – skatieties TV3 ēterā 17. februārī plkst. 18.30.

IMG_6698

coloring.cool